Апостол Любові

Апостол Любові

21 травня(8 травня по старому стилю) православна церква відмічає День апостола і євангеліста Іоанна Богослова. Іоанн жив довше за усіх апостолів і зробив, мабуть, більше за усіх інших.

Іоанн Богослов вважається покровителем усіх, хто має відношення до книг і книговидавництва. Окрім письменників, редакторів, видавців, друкарів своїм покровителем його вважають книгарі і працівники паперової промисловості.


А молитва, обернена цьому святому, рятує від отруєння! Апостол сам приймав отруту і залишився живий.

Щороку з могили святого апостола Іоанна 21 травня виступає тонкий прах, який віряни збирають, щоб потім використати його в якості засобу зцілення від хвороб. Тому Церква святкує пам'ять святого апостола Іоанна Богослова 21 травня.

Полюблений учень Ісуса Христа

Святий апостол і євангеліст Іоанн Богослов був сином Зеведея і Соломии. Він був покликаний Ісусом Христом на Генисаретском озері в число учнів. Іоанн залишив батька в човні і разом зі своїм братом Іаковом послідував за Ісусом.

Святий апостол і євангеліст Іоанн Богослов займає особливе місце у ряді обраних учнів Христа. Нерідко в іконографії апостол Іоанн зображається лагідним величним старцем, з рисами невинної ніжності, з друком повного спокою на чолі і глибоким поглядом. Інша головна особливість апостола відкривається через його вчення про любов, за яке його стали називати Апостолом любові. Любов'ю пронизані усі його писання, основна думка яких зводиться до поняття, що Бог у своїй істоті є Любов.

Служіння Любові - увесь життєвий шлях апостола Іоанна Богослова. Він постійно закликає своїх учнів до взаємної любові.

Йому були властиві спокій і глибина споглядання у поєднанні з гарячою вірністю, ніжна і безмежна любов із запалом і навіть деякою різкістю. З коротких вказівок Євангелісти видно, що він мав вкрай палку натуру, сердечні пориви його іноді доходили до таких бурхливих ревнощів, що Ісус Христос вимушений був стримувати їх.

В той же час Іоанн мав рідкісну скромність і, незважаючи на своє особливе положення, він не виділявся з ряду інших учнів Ісуса.


Відмінними рисами його характеру були спостережливість і сприйнятливість до подій, пройнята тонким почуттям слухняність волі Божій.

Про відношення Ісуса до Іоанна можна судити по тому, що саме цьому апостолові доручив Христос(коли був на Хресті) піклуватися про Діву Марію.

Шлях місіонера

Після Успіння Матері Божої апостол Іоанн попрямував в Ефес і інші Малоазийские міста для проповіді Євангелія, узявши з собою свого учня Прохора. Знаходячись в Ефесі, апостол Іоанн невпинно проповідував язичникам про Христа. Проповідь його супроводжувалася численними і великими чудесами, так що число тих, що прийняли віру збільшувалося з кожним днем.

Під час гоніння на християн, яке було організовано імператором Нероном, апостол Іоанн був відведений в узах на суд в Рим, де був засуджений до смерті. Проте, випивши запропоновану йому чашу із смертельною отрутою, він залишився живий. Також він вийшов неушкодженим і з котла з киплячою олією. Після цього апостол був засланий в ув'язнення на острів Патмос, де прожив багато років.

Євангеліє від Іоанна

Іоанну Богослову приписують авторство трьох новозаветных послань і книги Одкровення(Апокаліпсису).

Розповідь євангеліста Іоанна про життя, смерть і воскресіння Ісуса Христа істотно відрізняється від оповідань, що містяться в інших евангелиях(від Матвія, від Марка і від Луки). Згідно з євангелієм від Іоанна, проповедническая діяльність Ісуса тривала два або три роки і декілька місяців, тоді як інші євангелія не містять ясних вказівок відносно тривалості цього періоду, хоча за деякими ознаками можна зробити висновок, що вони обмежували цей термін одним роком.


Євангеліє від Іоанна описує проповідь в Іудеєві як перший етап служіння Ісуса і як останній його етап, в інших же евангелиях немає згадок про перший період, а про останній розповідається набагато коротше. У Четвертому євангелії Ісус постійно проповідує на богословські теми(у тому числі, і про себе як про Сина Божому і Спасителеві). У інших евангелиях також наводяться довгі проповіді Ісуса, проте вони мають біблейський зміст і підпорядковані швидше морально-практичним, чим богословським цілям. Крім того, автор євангелія від Іоанна використовує релігійну термінологію, запозичену з ужитку не лише єврейських, але і неєврейських сект і релігійних напрямів кінця 1 ст.

Євангеліє від Іоанна було покликане зміцнити християн в їх вірі у божественність Ісуса Христа і його божественне призначення. Керуючись цією метою, євангеліст описує сім чудес(«знамень» Ісуса), відібраних з числа інших подібних діянь, відомих за усними переказами. У розповіді про останні дні Ісуса особливо підкреслюється релігійний сенс його смерті; очевидно, ця розповідь адресована тим вірянам, які самі ніколи не бачили Ісуса, але через віру зробилися його учнями. Євангеліє написане дуже звичною мовою.

Прожив на землі більше 100 років!

Коли настав час йти з цього світу, апостол Іоанн віддалився за межі Ефеса з сімома учнями і повелів викопати для себе в землі хрестоподібну труну, в яку ліг, сказавши учням, щоб вони засипали його землею. Учні з плачем цілували свого улюбленого учителя, але, не наважуючись не послухатися, виконали те, що він сказав. Вони закрили обличчя його платом і закопали могилу. Дізнавшись про це, інші учні Іоанна прийшли до місця його поховання і розкопали могилу, але не знайшли в ній тіла апостола.

Апостол Іоанн прожив на землі більше 100 років, залишившись єдиною живою людиною, що бачила Ісуса Христа під час його земного життя. Інші апостоли в цей час усі вже померли мученицькою смертю.

Християнська Церква глибоко шанує апостола Іоанна. На іконах святий апостол Іоанн зображається з орлом — символом високого ширяння його богословської думки. Відповідно до ранньохристиянського апокрифа Діяння Іоанна Богослова у візантійському і староруському мистецтві Іоанн зображається спільно зі своїм учнем Прохором, що пише під його диктування. Пам'ять про цей святий святкується двічі: 8(21) травня і 26 вересня(9 жовтня) — кончина.

Іоанн Богослов стане покровителем Інтернету?


Відомий російський православний місіонер диякон Андрій Кураев запропонував оголосити апостола Іоанна Богослова покровителем православного Інтернету.

По словах А. Кураева, іконографія виявляє апостола Іоанна з пальцем, притиснутим до губ. Той, чиє Євангеліє розпочалося з мови про Слово(На початку було Слово), на іконі закликає до мовчання: щоб розчути іншого треба уміти замовкнути самому. Думаю, що в інтернет-дискусіях це важливо.

Раніше висувалася кандидатура іншого святого. Секретар вченої ради Московської духовної академії Павло Великанов запропонував оголосити покровителем російського Інтернету святителя Феофана Затворника, який провів багато десятиліть в самітництві, але активно спілкувався зі світом на відстані за допомогою листів.

Народні перекази, прикмети і традиції

З давніх пір заможні селяни в день святого Іоанна Богослова пекли обетные піроги і пригощали ними бідних сусідів і перехожих. Люди похилого віку для зустрічі перехожого виходили на великі дороги і перехрестя. Поганою прикметою вважалося, якщо старий повертався назад з пирогом; з відчаєм зустрічали його усі домочадці. До обетного пирога ніхто не торкався: його віддавали птахам на поживу...

Народна мудрість радить:

Іван Пшеничник. Иван-пшеничник, заганяй кобилу і ори землю під пшеницю.


Не цей пшеницю раніше дубового листа.

Пшеницю цей, коли черемха зацвіте.

Прикмета дня :

День з дощами - гриб піде полицями.


Надрукувати